Ustanova socijalne zaštite Gerontološki centar "Novi Sad" je podnela zahtev za obnovu licence za domski smeštaj još 2020. godine, ali do danas licenca nije obnovljena.
  • eva

    07.01.2024 00:03
    Daleko je dom od licence
    Kada dom bude ispunjavao evropske standarde, kao i zaposleno osoblje, onda mogu i konkurisati za licencu. Pogledajte na šta dom na Novom Naselju liči. Zapušten kao iz filma horor strave i užasa. Oko zgrade je sve zapušteno, terase neugledne, mnoge sobe bez klime i terase, pogotovo peti sprat. Ništa se ne obavlja niti se ulaže u dom. A sa smeštanjem u dom se sve vreme trguje, pogotovo kada su apartmani u pitanju ili jednokrevetni stacionari. Sramota!
  • Pantelija

    06.01.2024 09:55
    Skupljaci glasova
    Majstore samo cista obuća odeća nega tri obroka lekar psihatar frizer negovatelj itd za dvokrevetna soba ili apartman psiholog .... za max 50.000 mesečno cene smeštaja. E moj care. Da je tako loše bilo bi poluprazno. A puna su sva tri doma.
  • Pantelija

    06.01.2024 09:47
    Bila videla
    Gospodjo ne možete danas kupiti jogurt za 30 dinara niti platiti lekara specijalistu 80.000 dinara da radi u domu. A tražite tu uslugu. Niti zahtevati od negovateljice koja prima 40.000 i radi noćnu smenu i pokriva 40 korisnika na spratu da bude vesela i nasmejana prema vama . Zato su sve i otisle za nemačku. Takvim vašim demagoskim stavom i ovo malo što je ostalo stručnih radnika u gerontiloskom će otići. Nije dužnost gerontoloskih centara da se brine o starim i dementnim osobama nego miguvnost koju država nudi pod trenutnim ekonomskim mogucnostima. Većina vas koji se navodno brine o starima u stvari pere savest i ne želi da sr o starim roditeljima brine . Cast izuzecima kada je takva briga zaista vrlo teška ali to u većini slučajeva nije tako. Nego smeste stare roditelje u dom jer im to omogućava veći komfor u životu a onda se glumi briga kako je negovateljica nezadovoljna i treba da bude sretna sa 40.000 platom
  • @Pantelija

    06.01.2024 09:46
    Pantelija, sram te bilo!
    Pantelija, vidi šta večera direktorica , šta vozi, gde ide na odmore,
    na kozmetičke tretmane, od čijih para njena stranka plaća predizbornu kampanju? Ina para! Može se!

    Pantelija, GC je dom za brigu o starima a ne za brigu o stranci i za skupljanje sigurnih glasova za NADA POKS I DSS!

    Pantelija, sram te bilo!

  • POKS "opozicija"?

    06.01.2024 09:03
    NADA POKS DSS dalje od para
    Miloš Jovanović, NADA, POKS, DSS.. sada se predstavljaju kao opozicija SNS-u a upravo POKS je iznedrio i postavio tu direktoricu u GC da munjevitom brzinom radi ogromne javne nabavke, ugovara poslove i raspolaže ogromnim parama poreskih obveznika.
  • Nada

    06.01.2024 08:54
    Poks zna zašto
    Bivša direktorica pod čijom palicom su izvođeni radovi u GC od 2020. je visoki funkcioner POKS-a, član izvršnog odbora POKS-a, Direktor POKS-a. (POKS je član koalicije NADA-POKS-DSS)

    Nije njen posao bio da brine o GC i o starima u domu nego kako izvući što više naših para kroz javne nabavke za potrebe stranke.

  • Sve isto

    06.01.2024 08:36
    Ništa od kazne
    Tačno je da je državni dom jeftiniji i enterijer lošiji ali tačno je i da je planom nabavki trebalo da se budžet troši na važne popravke i unapređenje uslova za korisnike a ne za zgrtanje para za rukovodstvo. Sve tu politika.

    Nije direktorica dobila to radno mesto zato što je prepuna empatije prema starima nego što je pre GC naučila kako se preko javnih nabavki isisava novac iz budžeta.

    Za nerad osoblja odgovorni su upravnici u objektima što dozvole da njegovateljice sede i kafenišu i stranačko zapošljavanje. Skupe radnice s koca i konopca na ugovore o privremeno povremenim poslovima preko stranke, samo zbog glasova.

  • Skupljači glasova

    06.01.2024 08:02
    Nadrndane negovateljice
    Ko od osoblja ima problem da pere izmet i neguje stare taj neka ide u gvožđaru, cvećaru, benzinsku pumpu ili ciglanu da radi!

    Da imaju školu ne bi ni radile tu u domu!!!

    Svi neškolovani preko stranke dovučeni tu da rade, bez empatije, bez želje da pomognu starima, samo da skupljaju sigurne glasove. I 40.000 im je mnogo za to kako su nandrndane, i za to što rade jer pola vremena sede i puše.

    Niko ne traži kavijar za korisnike. Samo redovnu negu, obroke, lekarske recepte, čistu odeću.. Kakav je vešeraj u GC? Kakva su kupatila? Sve se to moglo srediti kad bi se tu zaposlio normalan direktor.
  • Za Panteliju

    05.01.2024 23:39
    Kad bi se pošteno radilo...
    Ova vest i ovaj izveštaj imaće svrhu samo ako se preispitaju zloupotrebe i kazni odgovorno lice za sve prekršaje. To njih uopšte ne potresa jer njima novčana kazna nije nikakav problem. Skupilo se tu para od izvođača pa par stotina hiljada dinara kazne nije problem. Plati i vozi dalje.
  • Bila- videla

    05.01.2024 21:20
    Za Panteliju
    Pantelija...ko god da ste....sigurno niste imali nikog bitnog u porodici obolelog od demencije pa tako komentarišete. Jedna od funkcija države je i socijalno staranje. Zaposleni koji su se opredeli da rade u ustanovi socijalne zaštite znali su da treba da "brišu izmet dementim korisnicima". Kako vas nije sramota da tako komentarišete. Nadam se da vi ili neko vama blizak nećete biti dementni i doživeti negu u staračkom domu kako se trenutno pruža. Verovatno to i sami vidite s obzirom da radite u GC. Sram vas bilo na komentaru!
  • Ljubica

    05.01.2024 19:54
    Da li ce bivsa direktorka biti pozvana na odgovornost?
    Ona je inace sertifikovani strucnjak za javne nabavke,sa gomilom tuzbi iz predhodnih firmi
    U gerontoloskom centru je u potpunosti resila svoju buducnos i buducnost svoje dece.Takvu imovinsku kartu nema neko ko je radio 40 godina posteno!!!
    Ispitajte sta je sve radila za vreme korone,to je bas intetesantno!!!
  • Pantelija

    05.01.2024 17:26
    Nije bas tako
    Gospodo hoćete kavijar za večeru a država nije dozvolila podizanje cena smeštaja u ustanovi od 2015. Godine. 100 dinara sada i pre 8 godina nije isto. Za 100 dinara se pre osam godina moglo kupiti duplo više namirnica nego sada. Hoćete i šišanje i brijanje i tri obroka i psihologa i toplu sobu i lekara i frizera i psihijatra i zabavu za 50.000 dinara mesečno. Svi su domovi puni a negovateljice zbog ograničavanja plata za 40.000 mesečno brišu izmet dementnim korisnicima. Gospodo boravak u državnom gerentoloskom centru je na dobrovoljnoj bazi. Možete ići i u privatni dom tamo je usluga bolja ili možete vaše stare negovati u vašoj kući ako je državni gerontoloski tako loš
  • Govnjivom motkom

    05.01.2024 16:53
    Pa da
    Zato bivsa direktorka ne zna sta ce od para
  • /

    05.01.2024 16:23
    /
    pri tome je jedan od najskupljih.
    spomenuti da domovi nisu besplatni
  • Javna nebriga

    05.01.2024 15:30
    Fasada umesto kupatila?!
    Sve je do ljudi i do osoblja. U datim uslovima sve može mnogo bolje i humanije kada bi nekom direktoru i upravniku to bilo i bitno a ne da bije partijske bitke, slika se stranačkim funkcionerima, čuva svoju g...., skuplja kapilarne glasove tokom radnog vremena i sl. dok ih korisnici čekaju.

    Dok se ne bude postavilo pravilo da je za direktora, upravnike i osoblje briga o korisnicima na prvom mestu neće ništa biti bolje ni sa novim direktorom.

    Znaju svi koji su imali nekoga u bilo kom od 3 doma kako se radi i kako se ponaša osoblje u GC.
  • Umesto korisnika

    05.01.2024 14:32
    Imali smo iskustvo s tim domom. Sve se donosi, i lekovi i posteljina i pelene, peškiri. Veš smo nosili na pranje. Kupanje jednom nedeljno. Hrana je bila užasna. Moraš da doneseš ako želiš bolje. Sestra ostavi lekove, ako tableta padne na pod, kao da nije ni ostavila. Povrede od rasturenog nameštaja se kriju. Ako treba hitna pomoć, to smo rešavali sami, išli u urgentni ili kod lekara. Ako to treba da reši osoblje, traže da se plati. Ormarić samo sami spremali. Angažovali medicinsku sestru da obiđe korisnicu doma svaki dan, da je prošeta po hodniku, umije, presvuče, obriše stočić i povremeno pod. Šišanje i pedikir sami organizovaali. U stacionaru se nije poštovala zabrana pušenja, skrenuli smo pažnju i dobili hejt od sestara. I sve to u slučaju dementne i teško pokretne osobe.
  • Jadno

    05.01.2024 13:53
    Korisnici vs. majstori
    Pitajte korisnike u domu na Limanu kako im je bilo dok su majstori usred epidemije radili fasadu i postavljali stolariju a korisnici nisu smeli da mrdaju iz soba.

    Novinari treba da slikaju kupatila koja su korisnicima neophodnija od fasade.


  • skop

    05.01.2024 13:15
    sve za kralja
    pozdravite slavicu
  • Jad i beda za ljude

    05.01.2024 12:56
    Geronto klepanje i javne nabav
    Do dolaska te direktorice znao se red u domu. Pranje veša redovno, usluge redovne, frizer za korisnike.. Fizioterapeuti ništa..
    Za vreme tog njenog upravljanja korisnicima je ukinuto skoro sve. Zatvarani su u sobe da bi majstori mogli da rade, oblače im tuđu odeću.. A upravnici koji to sve znaju su one najgore šlihtare, samo titraju i ne mare što im korisnicima u vešeraju pomešaju sav veš.. Užas.

    Samo su javne nabavke bitne da se dogovore za izvođačima za svoj deo..

  • Jaa

    05.01.2024 12:40
    revizor da obidje jos koje preduzece, radnici bi bili sretni
  • milicica

    05.01.2024 12:33
    sto to uopste
    radite kad nikom ni dlaka sa glave nece faliti i bice pojeo vuk magarca.
  • Bila- videla

    05.01.2024 12:20
    GC Novi Sad bolje da drastično poboljša ishranu korisnika. Na sajtu stoji da su namirnice nutritivno izbalansirane....u stvarnosti konzerva nečega i 2 kriške hleba, ili par viršli ili neka smesa koju ne možete da odredite šta je. Ako je to nutritivno izbalansirano!?
    Dalje, posteljina je užas, užas..raspada se, jeste peru je ali je toliko loša i stara da to stvarno nema smisla. Zar država nema para da bar periodično obnovi posteljinu, priprema kvalitetnije obroke i sl.???
    Čast pojedincima, ali trebalo bi da porade na negovateljicama .... malo bolja briga o korisnicima naročito nepokretnim bi bila dobra stvar. Ista stvar i sa pojedinim medicinskim sestrama....pacijent neće lek..ona ga ne da i kraj. Kaže..pa neće.
    Pušenje u domu za stare...jeste po propisima dozvoljeno ali nemojte dozvoliti baš svuda. Po zakonu može ali za to mora biti određena prostorija a ne da svi udišu taj otrov.
    Sve u svemu za plakati.
  • Tbd

    05.01.2024 12:12
    Opet POKS krao?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna